چرا قیمت کالاها با کاهش نرخ ارز پایین نمی آید؟

چرا قیمت کالاها با کاهش نرخ ارز پایین نمی آید؟

قیمت بیش از نیمی از اقلام پرمصرف خانوار نسبت به ماه گذشته بالای پنج درصد افزایش و قیمت برخی اقلام هم تا 30 درصد افزایش یافته است. در بازارهای انحصاری و ضدرقابتی طبیعی است که تولیدکنندگان حتی در شرایط کاهش نرخ ارز هم تمایلی به کاهش قیمت محصولاتشان نداشته باشند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، در مقدمه قانون اساسی، اقتصاد وسیله های برای رفع نیازهای انسان در جریان رشد تکامل او معرفی شده است. بنابراین اقتصاد بی تردید یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در تمام سطوح جامعه، تا انتهایی ترین لایه های آن را از حیث تاثیرات معیشتی و ساختار اجتماعی، تحت تاثیر خود قرار می دهد.

گفتگوی اقتصادی رادیو گفتگو با هدف تقویت رویکرد عقلانیت، ارائه گفتگو های چالشی و مناظره ای را در حوزه اقتصاد با توجه به سه اصل نقد، تبیین و ارائه راهکار در دستور کار خود قرار داده است تا با اقامه ادله به راهکاری مناسب دست یابد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت وگو، مهدی نجف پور رئیس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان در برنامه زنده گفتگوی اقتصادی با اذعان به اینکه حال و روز مصرف کنندگان کشور خوب نیست و از وضعیت فعلی ناراضی اند گفت: اولین دغدغه مردم بحث گرانی هاست.

وی با اشاره به اینکه «کارگروه رصد و پایش بازار» با همکاری و مشارکت انجمن های حمایت از حقوق مصرف کنندگان استان های سراسر کشور به صورت هفتگی قیمت اقلام اساسی و کالاهای پرمصرف مردم را در کشور رصد می کند افزود: طبق آخرین گزارشها، قیمت بیش از نیمی از اقلام پرمصرف خانوار نسبت به ماه گذشته بالای پنج درصد افزایش و قیمت برخی اقلام هم تا 30 درصد افزایش یافته است.

رئیس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان با بیان اینکه تورم منجر به ناامنی روانی و اقتصادی در جامعه می شود گفت: در بازارهای انحصاری و ضدرقابتی طبیعی است که تولیدکنندگان حتی در شرایط کاهش نرخ ارز هم تمایلی به کاهش قیمت محصولاتشان نداشته باشند.

نجف پور با بیان اینکه عوامل متعددی بر قیمت تمام شده محصولات و کالاها تاثیرگذارند گفت: نرخ ارز فقط یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت کالاها و خدمات است که اثر آن در برخی اقلام زیاد و در برخی اقلام هم کمتر است اما موارد دیگری همچون حقوق و دستمزد، حمل و نقل و ارزش اجاره بهای ملک نیز موثرند.

رئیس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان در استودیو رادیو گفت و گو عنوان کرد: بر اساس پژوهش های وزارت کار، افزایش نرخ حقوق و دستمزد بین 5 تا 7 درصد بر افزایش قیمت محصولات نهایی تولیدکنندگان موثر است.

در ادامه برنامه حجت الاسلام دکتر محمدرضا میرتاج الدینی نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفتگوی تلفنی با برنامه «گفتگوی اقتصادی» در رابطه با اینکه چرا قیمت کالاها و خدمات با نرخ ارز پایین نمی آید، افزایش قیمتها را ناشی از عوامل متعددی دانست و گفت: مهمترین عامل، نوسانات ارزی است چراکه اطمینانی در تولیدکنندگان و مردم به وضع اقتصادی کشور وجود ندارد. وی راهکار حل مشکل گرانی کالاها و خدمات را تثبیت نرخ ارز عنوان کرد و گفت: اگر نرخ ارز ثابت شود خیلی از امورات اقتصادی از جمله کالاهای تولیدی با نرخ ثابت تنظیم خواهند شد اما نوسانات ارزی مداوم باعث شده قیمتها بر اساس بالاترین نوسان تعیین شوند بطوریکه حتی در صورت کاهش نرخ ارز هم شاهد کاهش قیمتها نباشیم.

نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از عدم آنالیز میزان تاثیرات نرخ ارز بر قیمت کالای تولید شده نیز به عنوان عامل دیگر افزایش قیمتها عنوان کرد و افزود: تاثیر میزان مصرف انرژی، نرخ ارز، هزینه های نیروی انسانی و دیگر عوامل بر افزایش قیمتها باید به درستی آنالیز و تحلیل شده و بعد هم درمورد آن تصمیم گیری شود.

 

 

شما می توانید فایل صوتی خلاصه گفتگوی مذکور را از طریق لینک زیر دانلود کنید: